Nieuwsbericht verbouw monument Kloosterplaats
Met genoegen maakt Stichting De Groot Fonds bekend dat zij de voormalige gymzaal aan de Kloosterplaats in Schiedam een nieuwe duurzame toekomst gaat geven. Op dinsdag 25 juni 2019 hebben het fonds en de aannemerscombinatie Meerbouw Rotterdam en de Bouwerswerkplaats hiertoe een aanneemovereenkomst gesloten. Naar een ontwerp van Architéma Architectuurstudio, dat per 1 juli Stats Architecten gaat heten, zal het meer dan 200 jaar oude monument flink onderhanden worden genomen en op de meest duurzame manier worden gerestaureerd en gemoderniseerd tot een sociaal geëngageerde horecagelegenheid
Toekomstig gebruiker is de sociale onderneming Hotspot Hutspot die middels een beproefd Rotterdams recept de stad Schiedam een impuls gaat geven. Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van Hotspot Hutspot. Via hun hotspots versterken ze de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen. Ze zetten voedsel in om mensen te activeren en verbinden. Van teelt in buurtmoestuinen, en het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in hun wijkrestaurants. Bijzonder is dat ook middels het verbouwproces van hun nieuwe hotspot een flinke sociale impuls wordt gegeven aan Schiedam.
De aannemerscombinatie Meerbouw Rotterdam en de Bouwerswerkplaats is namelijk een team met een groot sociaal engagement. De Bouwerswerkplaats is een sociale onderneming en werkt als zodanig nadrukkelijk aan een inclusieve economie. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden in de praktijk door ervaren leermeesters opgeleid, om vervolgens met hun nieuw verworven ambacht door te kunnen groeien naar betaald werk. De Bouwerswerkplaats werkt samen met aannemer Meerbouw uit Rotterdam, die de nodige kunde, professionaliteit en sociaal engagement toevoegt om het bouwproces tot een succes te maken. De opgave waar ze voor staan is bijzonder treffend, omdat niet alleen bouwer en eindgebruiker sociaal ondernemend zijn, maar ook het karakteristieke gebouw zelf een lange geschiedenis van sociaal engagement kent.
Het gebouwtje is feitelijk onderdeel van een groter complex, de ‘Arm-, Spin- en Naaischool’ die in 1779 naar een ontwerp van stadsarchitect Rutger van Bol’Es aan de Broersveld werd gebouwd. Gedurende bijna honderd jaar kregen Schiedamse kinderen uit de armere bevolkingsgroepen mede in dit klaslokaal een basisopleiding, waarna het complex verschillende functies huisvestte en in delen uiteenviel. Dit lokaal deed bijvoorbeeld lang dienst als gymnastieklokaal. Door de sloop van een aantal panden en de recente herinrichting van het openbaar gebied werd het inmiddels leegstaande en verloederde pand aan de Kloosterplaats een beter zichtbare en centrale plek in de binnenstad. Een plek met een enorme potentie die nu verwezenlijkt gaat worden door een ambitieus plan.
De monumentale uitstraling van het voormalige klaslokaal zal in oude luister worden hersteld, terwijl er ook grondig wordt gemoderniseerd. De charme van het interieur zal behouden blijven en waar mogelijk versterkt. Zo wordt een verlaagd plafond verwijderd waardoor de houten spanten van het dak zichtbaar zullen zijn. Bovendien zal de historie van het pand herkenbaar blijven, waar de nog resterende houten gymnastiektoestellen op een nieuwe manier worden hergebruikt. Het gebouw zal goed worden geïsoleerd en worden voorzien van een hypermoderne en duurzame installatie. De verwarming geschiedt met een bodemwarmtebron en vloerverwarming, bij de ventilatie wordt aan warmteterugwinning gedaan en het gebouw en de keuken worden volkomen gasloos. Met deze ambitieuze plannen wordt het monument klaargestoomd voor een nieuw hoofdstuk in de sociale betekenis voor Schiedam. Naar verwachting zal deze nieuwe Hotspot in Schiedam in het eerste kwartaal van 2020 zijn deuren openen.
Over Stichting De Groot Fonds:
Stichting De Groot Fonds werd in 1956 opgericht door wijlen de heer Alewijn de Groot, Schiedammer en in het dagelijks leven handelaar in spiritus en moutwijn, een belangrijke grondstof voor de jenever stokerijen. Schiedam kende voor en na de Tweede Wereldoorlog nog tientallen zelfstandige jeneverstokerijen waar op ambachtelijke wijze werd gestookt. Dat waren dan ook de meeste klanten van de heer De Groot. Inwoners van Schiedam met financiële moeilijkheden die zijn hulp echt nodig hadden, konden een beroep op hem doen.
Hij deed dat met grote mate van bescheidenheid en altijd in stilte, hij wilde zijn naam daarbij niet genoemd hebben. Zo was hij onder meer een belangrijke financier voor de bouw van het bejaardenhuis François HaverSchmidt. De heer De Groot was niet gehuwd en leefde sober. Hij vond dat het door hem opgebouwde vermogen, opgebouwd in zijn Schiedamse bedrijf, uiteindelijk ook ten gunste moest komen van de Schiedamse bevolking. Om deze reden had hij in zijn testament laten opnemen dat vrijwel zijn gehele vermogen ten gunste diende te komen van het door hem opgerichte “Stichting De Groot Fonds”.
De inkomsten uit dit vermogen maken het mogelijk dat het fonds jaarlijks vele organisaties in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en ook daarbuiten van een financiële bijdrage kan voorzien.