De Vuurvogel: week 7

De laatste uitvoeringsweek zit erop en wat is het mooi om alles bij elkaar te zien komen. Vanaf volgende week woensdag zullen de kinderen terug kunnen naar school. Het is gelukt!

In 7 weken tijd een school renoveren naar nieuwe, frisse, duurzame, energieneutrale, prettige school. De uitdaging die wij met het team, de opdrachtgever en de school zijn aangegaan. Een zeer grote uitdaging die veel mensen verbaasde. We zijn meerdere keren voor gek verklaard en meerdere mensen op de bouw spraken hun bewondering uit. ‘Het is niet normaal’ is een veelgehoorde kreet.

Het begin van de week:

Vorige week is afgesloten met het laatste deel van de gietvloer en een hoop afwerking. Het begin van deze week stond in het teken om alles klaar te stomen voor het team en voor het inhuizen. Veel opruimen, veel schoonmaken, de kasten afwerken, schilderen en sausen en alles afronden. Vorige week voelde de school nog echt als een bouwplaats, deze week kwam stap voor stap het eindresultaat in zicht. Een puur genot om te zien hoe licht, lucht en ruimte naar voren kwamen. Drie onderdelen die we sinds dag één in willen brengen in het gebouw.

En toen was het donderdag:

De spannendste dag van de week. Met tussen de 80 en 90 mensen op de bouwplaats was het goed druk. De meubels werden geleverd, de spullen werden terug verhuisd en het vaste team van timmerlieden, installateurs, schilders en afbouwers liep door. Onze bouwplaats is afgekoppeld en keten en containers zijn afgevoerd.

Om 10 uur is het team welkom geheten op hun nieuwe school en zijn zij gestart met het klaar maken van hun lokaal. Vol enthousiasme zijn zij aan de slag gegaan en hebben zij bijzonder veel werk verzet. In slechts 2 dagen is het hun gelukt het grootste deel van hun lokaal gereed te maken. Onwijs tof om te zien hoe ook door het team van de school de schouders eronder werden gezet.

En toen waren we (bijna) klaar:

Het grootste deel van ons werk zit erop. De komende week zullen we, zeker in de eerste dagen, nog restpunten oppakken. Zo wordt het saus en schilderwerk goed nagelopen nu alles binnen is en worden de laatste puntjes afgewerkt. Dinsdag wordt er nog een laatste schoonmaakronde gehouden zodat woensdag de leerlingen hun nieuwe gebouw kunnen gaan gebruiken.

In de herfstvakantie komen wij nog een keertje terug voor punten die de komende week naar voren komen. Daarnaast staan er nog een aantal onderdelen in bestelling. Paneelwanden (tijdens de vakantie ingemeten) worden opgehangen, de zonwering wordt gemonteerd en de gasmeter wordt verwijderd. De school is daarnaast zelf nog bezig met het plein en het groen langs de gevels. Zodra de groene gevels gaan leven zal het gebouw echt af zijn.

Evaluatie:

Het is (nog) niet normaal, maar het is wel mogelijk! Scholen energieneutraal renoveren, conform vooraf opgestelde (energie)prestaties het plan uitwerken en dit 20 jaar garanderen. Het onderhoud 20 jaar afkopen en in goed overleg komen tot de beste prijs/kwaliteitsverhouding. De Vuurvogel is naar mijn idee een voorbeeld van wat goede samenwerking mogelijk maakt. Een gezamenlijk doel door de hele keten, van gemeente tot bestuur, van school tot aannemer, van installateur tot architect. Een zeer brede samenwerking met dit als resultaat. Fantastisch!

Dikke, dikke, vette, grote complimenten aan het uitvoeringsteam. Er is veel bedacht en uitgewerkt maar jullie hebben het weten te realiseren. Onwijs knap!

Tot slot:

Wil ik nog een dankwoord uitspreken naar Arnold (directeur). Jou betrokkenheid, positieve houding en visie op samenwerking heeft dit project zoveel meerwaarde gegeven. Dank voor alle inzet en fijn dat we de komende jaren met jou en je team kunnen blijven samenwerken.

Nadat de laatste punten zijn afgehandeld en de feestelijke opening is geweest zal ik nog één update maken. In verband met corona en het opstarten van het nieuwe schooljaar stellen we dit nog even uit.

Met een aantal partijen zullen wij evalueren en natuurlijk gaan wij de komende tijd veel monitoren om de resultaten te kunnen beoordelen. Ook zullen wij bij de financiële afhandeling veel extra inzicht krijgen. De Vuurvogel kan als goede casus dienen om gelijksoortige gebouwen te toetsen op haalbaarheid. Met de opgedane ervaringen hopen wij meer scholen te kunnen assisteren die met eenzelfde opgave bezig zijn.

Mocht u meer informatie willen neem dan gerust contact op. Dit kan via j.gilein@meerbouwrotterdam.nl

Terug naar overzicht