De Vuurvogel: week 1

Licht, lucht en ruimte, dat zijn de uitgangspunten van de architect voor dit gebouw. Deze week kwam het aspect ruimte, met de sloop, al snel in zicht. Wat wordt het mooi open! Vanaf de bovenbouw is de onderbouw nu zichtbaar en andersom. Het hart is gecreëerd.

De eerste week zit erop. De week van de verrassingen (want alles wordt zichtbaar). De week waarin je merkt of het haalbaar is wat er is bedacht. Eén van de laatste weken waarop je de laatste dingen nog kan voorbereiden. En de week waarin je ziet wat de grootste uitdaging wordt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Deze week begon met de echte start van de sloop. De beveiliging is geplaatst. Binnenwanden worden verwijderd, vloeren worden gestript en continu lopen er mensen op en af om alle materialen af te voeren. Tegelijkertijd staan op het dak de dakdekkers het dak te vernieuwen. Timmermannen zijn de dakranden aan het aanpassen. Binnendeurkozijnen worden gedemonteerd voor hergebruik. Oude dakkoepels worden dicht gemaakt. Heipalen worden geslagen en de fundering wordt uitgezet en gerealiseerd. De elektrotechnische en waterinstallaties worden voorbereid. Naar schatting ruim 1000 uur werk in slechts een paar zinnen. De energie is goed, de sfeer ook. De meeste mensen die ik spreek vinden het een mooi project en vinden het leuk dat ze eraan bij kunnen dragen.

Maar niet alles gaat van een leien dakje. Er zit (meer) staal op plaatsen waar we het niet hadden voorzien. Er zit meer asbest dan vooraf zichtbaar was. Leveringen in deze tijd blijven kritisch, waarbij de heipalen later kwamen dan gepland. De fundering en compartimentering is heel erg gesplitst in verschillende ruimen waardoor veel vloerluiken nodig zijn en een aantal partijen halen met de huidige bezetting de planning niet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En zo blijven wij actief schakelen om te zorgen dat de school na de zomervakantie weer open kan. Partijen schalen op en waar mogelijk helpen de mensen elkaar om deze klus gereed te krijgen. Een spannende week die we volgens mij redelijk zijn doorgekomen. De start is gemaakt maar de komende weken zijn en blijven kritisch.

Hoe nu verder?

Aansluitingen op de bestaande constructies worden nu verder uitgedacht, nu de constructie in beeld komt. Veel onderdelen hangen hier vanaf. Zo komen er diverse schuifwanden die afhankelijk zijn van de constructie en ook de plafondhoogte is spannend. Deze willen we graag zo hoog mogelijk. Lucht en ruimte zijn tenslotte erg belangrijk.

Volgende week komt het meeste van de staalconstructie binnen, wordt er begonnen met de klimaat installatie, worden de eerste binnenwanden geplaatst, wordt er begonnen met de plafonds, worden veel gevelkozijnen geplaatst, starten de metselaars, worden de hoge dakranden opgestart en wordt een deel van de dak (fase 1) hopelijk afgerond. Ook het grootste deel van het sloopwerk is eind van de week gereed.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De komende twee weken staan in het teken van licht en lucht. Gelukkig hebben we goed weer en ziet het er naar uit dat de planning in volle vaart door kan. We gaan starten met de wederopbouw, of beter gezegd de reïncarnatie van de Vuurvogel!

Over het project:

Eén jaar geleden hebben wij de opdracht mogen ontvangen voor de energie neutrale renovatie van de Vuurvogel. Na een intensieve voorbereiding waarin samenwerking tussen opdrachtgever, school, architect, aannemer en comakers leidend was is de renovatie nu gestart. Wekelijks geven wij een update over wat er is gebeurd, wat er speelt en wat er gaat gebeuren. Het doel; iedereen aan laten haken zodat we hopelijk een voorbeeld mogen zijn voor anderen. Er zijn zoveel scholen die niet goed zijn. Zoveel kinderen die beter verdienen. Ik hoop dat Nederland in samenwerking met de markt dit op weet te lossen. Met 1 school per keer moeten er duizenden scholen worden gedaan. Een hele opgave, het is hard nodig!

Mocht u meer informatie willen neem dan gerust contact op. Dit kan via j.gilein@meerbouwrotterdam.nl

Terug naar overzicht