De Vuurvogel: klaar voor de start!

Inleiding:

Eén jaar geleden kregen wij een mail dat wij de opdracht hadden gescoord voor de renovatie van de Vuurvogel. Dezelfde glimlach en het kippenvel van toen had ik deze week opnieuw. Wederom een intens moment van trots want het project(team) klopt. Het team tijdens de aanbesteding klopte, het team in de voortraject klopte en het team wat nu klaar staat voor deze grote uitdaging klopt nog net zo goed.

Na een jaar sleutelen en uitwerken van het plan gaat het echte werk nu beginnen. De Vuurvogel, ca. 1500 m2, wordt energieneutraal gerenoveerd zodat deze minimaal 30 jaar vooruit kan. Nieuwe kozijnen, een nieuw dak, een grote upgrade van de isolatiewaarden, een nieuwe installatie en een hele nieuwe afwerking aan de binnenzijde zorgen samen voor een zo goed als nieuwe school. Dit alles gaan we realiseren in slechts 7 weken tijd. Na de renovatie garanderen wij de prestaties, het energieverbruik en voeren wij 20 jaar (afgekocht) het onderhoud uit.

De komende weken wil ik wekelijks een update geven aan alle betrokken. Aan de mensen die een bijdrage hebben geleverd maar de renovatie niet (direct) mee kunnen maken. Aan de mensen die geïnteresseerd zijn en aan de mensen die ons voor gek verklaren omdat we deze uitdaging aan gaan. Het kan en dat gaan wij (wederom) bewijzen!

Deze updates schrijf ik vanuit mijn rol als projectleider. Vanaf de aanbesteding tot en met de realisatie ben ik betrokken bij de renovatie. Samen met een fantastisch team van zowel van de opdrachtgever, de school als van onze partners en leveranciers staan we klaar voor de start. 

Klaar voor de start!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Nog wat boter-kaas-en-eieren op de vloer en wanden spelen. Je tafel en stoeltje in de opslag brengen en de kinderen kunnen met zomervakantie. Na de zomer krijgen zij een nieuwe school met nieuwe meubels. Zij hebben een bijzonder jaar gehad en kunnen nu gaan genieten van een heerlijke vakantie. Woensdagmiddag start hun vakantie zodat de docenten de laatste dingen kunnen doen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Vanaf dat moment gaat het los. In slechts enkele uren weet het team te presteren dat de school klaar is. De verhuizers staan klaar, er wordt van alles gedemonteerd door Voorne-Putten werkt en de laatste spullen worden ingepakt. Het is donderdagmiddag en de school is voor een groot deel al leeg. Arnold (directeur Vuurvogel) spreekt het team nog even toe en ook het team verlaat hun oude school. Een aantal docenten wensen ons succes. Met enige verbazing zien ze al met hoeveel snelheid de renovatie zal gaan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dankwoord aan het schoolteam:

Aan het team, jullie hebben ons fantastisch geholpen de afgelopen periode! Al weken zijn jullie bezig met dit moment. Meerdere containers zijn er afgevoerd met oude spullen. Al tijden zijn jullie de spullen aan het inpakken en dit verdient ons respect. Het is een extra belasting naast jullie eigen werk. Alvast een hele fijne vakantie, we zien jullie graag terug in jullie nieuwe school.

Speciaal dankwoord aan Arnold. Niet lullen maar poetsen is een understatement bij jou. Wat heb jij een hoop werk verzet de afgelopen tijd. En dit alles met een glimlach en een hele fijne energie. Ook jij een hele fijne vakantie maar ongetwijfeld tot snel.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

En zo zag de bouw eruit:

Onder leiding van onze uitvoerder Johan van Holst is de bouw gestart.

 • De school is bereikbaar gemaakt zodat we de werkzaamheden goed uit kunnen voeren.
 • Hekwerken zijn gedemonteerd zodat de bouwplaats ingericht kon worden.
 • Tijdelijke hekken zijn geplaatst om de bouwplaats veilig te houden.
 • Aanwezig asbest is gesaneerd.
 • Diverse materialen zijn geleverd en geopperd met de kraan.
 • Koepels van het dak zijn verwijderd.
 • De dakrand is gedemonteerd
 • De eerste lokalen zijn al leeg gesloopt.
 • Het uithuizen van de school is klaar.
 • Het afvoeren van oude meubels is gereed.
 • De buurt is geïnformeerd.
 • Installaties zijn afgekoppeld.
 • Keten en tijdelijke toiletten zijn aangekoppeld.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En dus kunnen we maandag officieel gaan starten. Het uitvoeringsteam wordt uitgebreid. Meer slopers, meer timmerlieden en meer installateurs zodat we een voorspoedige start hebben. Na slechts een paar dagen gaan we alweer beginnen met de wederopbouw. Dit kunnen jullie zien en lezen in de volgende update.

Over Meerbouw Rotterdam:

Binnen Meerbouw hebben wij een aparte pijler voor Duurzaamheid. Scholen is één van de specialisaties binnen deze pijler. Al jaren renoveren wij scholen zodat deze weer een lange periode vooruit kunnen. De Leister Igge (winnaar gouden kikker 2018 voor meest duurzame renovatie) was de voorloper van de Vuurvogel. Met deze school hopen wij opnieuw te laten zien dat langdurige samenwerkingsverbanden in combinatie met duurzaam renoveren een ideale oplossing is voor het probleem in de schoolhuisvesting.

Mocht u meer informatie willen neem dan gerust contact op. Dit kan via j.gilein@meerbouwrotterdam.nl

Terug naar overzicht